Mentális fáradtság – érzelmi kimerültség

2021 nyár. Már nagyon vártuk. Újranyitás, személyes találkozások, beszélgetések. „De én olyan fáradt vagyok, nincs kedvem semmihez, – hallom ügyfeleimtől, barátaimtól – és nem tudom, mitől fáradtam el ennyire, hiszen alig mozdultam ki, nem is történt semmi különös.” Dehogynem történt. Sokkal több, mint gondolnánk. A mentális elfáradás vagy érzelmi, idegi kimerültség különösebb fizikai erőfeszítés, vagy intenzívebb szellemi munka nélkül is jelentkezhet. Elegendő hozzá egy jelentősebb vagy egy rosszul menedzselt változás az életünkben, hiszen legyen az bármilyen mértékű, egyben biztosak lehetünk, azt követően már semmi nem lesz a régi. Emiatt egészen biztosan valamilyen belső vagy külső, kimondott vagy rejtett ellenállásba ütközünk. A változás önmagában is kiválthat stresszt vagy szorongást, de ha az egy olyan folyamat, amelyre nincs ráhatásunk, vagy nem megfelelő a kezelése, akkor a nyugtalanság, aggodalom mértéke felerősödhet.

Érzelmi kimerültség a pandémia után

Márpedig az elmúlt időszakban változás, megrázkódtatás, bizonytalanság bőven kijutott mindenkinek. Rajtunk kívül álló okokból felborultak a mindennapjaink. Szembe néztünk egy eddig ismeretlen betegséggel, az egyéni és általános gazdasági helyzetünk kiszámíthatatlan lett, mindennapjaink tervezhetetlenek voltak. Van, aki a szociális érintkezések hiányát viselte rosszul, és van, akit épp már az újraindulás terhe viselt meg. 2020 tavaszán egyik pillanatról a másikra elveszítettük az addigi egyensúlyukat, ki kellett lépnünk a komfortzónánkból. Az ellenállásunk teljesen érthető és jogos volt, hisz nem kaptunk lehetőséget az események, a változás szükségszerűségének megértésére és annak elfogadására. Mert nem volt kitől lehetőséget kapnunk. Mivel nem voltak válaszok, az „én ezt nem értem”, „én ezt nem tudom”, „én ezt nem akarom” típusú elutasítások mentális elfáradáshoz vezettek.   

Világjelenség: pandémiás fáradtság

Ennek a korábban kevésbé ismert jelenségnek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „pandémiás fáradtság” elnevezést adta. Ez az „új szindróma” világszerte jelen van, és a fent leírtak alapján várható és természetesnek is mondható emberi, pszichikai válasz az elmúlt másfél évben átéltekre. És amikor már úgy gondolnánk, hogy túl vagyunk a nehezén, és eljött az újranyitás pillanata, kiderül, nem erre az érzésre számítottunk. A katarzis elmaradt. Egyik pillanatról a másikra folytassuk ott, ahol másfél éve abbahagytuk? Visszatérünk a régi kerékvágásba? Az életünk mostantól ugyanúgy „normális” mint korábban? Az nem lehet, hiszen egy ilyen méretű változás, és időben ennyire elhúzódó bizonytalanság után már semmi nem lehet a régi. De akkor mi most a normális? Kitörölhető-e az elmúlt másfél év? Talán eljött az idő arra, hogy szembe nézzünk azzal, mi változott? Kell-e félnünk újabb hullámoktól vagy újabb hasonló eseményektől? Megannyi kimondott és kimondatlan kérdés merül fel a fejekben, ami csak tovább növeli a szorongásainkat. És ettől még jobban elfáradunk, demotiváltak, céltalanok, kedvtelenek leszünk.

Tudatosan a mentális fáradtság ellen

Hiába próbáljuk kialudni magunkat, hiába próbálunk pihenni, a mentális fáradtság ellen érdemes tudatosabban cselekedni. Leginkább azért, mert akár súlyosabb betegségekhez, depresszióhoz vagy kiégéshez vezethet.

Ilyen tudatos cselekvés lehet például az énidő kialakítása. Fordítsunk magunkra sokkal több időt. Építsünk be mindennapjainkba olyan tevékenységeket (pl. olvasás, séta, sportolás), amik segítenek feltöltődni. Vagy egyszerűen csak adjunk teret és időt arra, hogy beszélhessünk, beszélgethessünk. Ez segít felszínre hozni, és kimondani, ki hogyan élte meg az elmúlt időszakot, milyen nehézségekkel szembesült, vagy milyen kudarcokat élt meg, és azokat hogy sikerült megoldani, átlendülni rajtuk. De érdemes azt is átgondolni, mi az, ami jól működött az elmúlt egy évben, mi az, amit érdemes megtartani, tovább vinni, amiből erőt, energiát lehet és érdemes meríteni. Fontos szembesülni a félelmeinkkel és szorongásainkkal, a magánéletünkkel, munkákkal, helyzetünkkel, egzisztenciánkkal kapcsolatban.  De az átlendülésben talán a legjobban az segít, ha a jövőbe tekintünk, és végig gondoljuk, kimondjuk az újraindulásban rejlő lehetőségeket és kihívásokat.

Hogyan tudok segíteni?

📣A 3rdGEN Zrt. -vel közösen életre hívott Mental Reboot programunk segítséget és támogatást nyújt a vezetők és a csapatok számára, hogy ők is tudjanak beszélni arról, hogy érzik magukat egy nagyobb változás (pl. a pandémia) után, és közösen alakítsák ki a bizalom és biztonság kereteit a hatékony együttműködésért és a legjobb teljesítményért.

További részletes információkért katt ide:

👉 https://3rdgen.eu/mentalreboot/

Én is beszélek róla…

A mentális elfáradásról, és annak lehetséges következményéről, a kiégésről beszélgettünk az alábbi videóban:

Jelen írásom eredeti megjelenése a 3rdGEN Zrt oldalán található.

Ha tetszett az írásom, Te is megoszthatod

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.